Condimente / Sare

Acasa/Condimente / Sare
  • Rozmarinul provine din regiunile mediteraneene. Grecii din Antichitate considerau că planta de rozmarin este un simbol al frumuseții. Aceștia o mai numeau „planta amintirii” grație proprietăților de creștere a capăcității de concentrare și memorare.

    Mod de utilizare:

    Rozmarinul uscat spre deosebire de alte plante aromatice are o aromă mai puternică în comparație cu planta proaspătă. Prin urmare în bucătărie rozmarinul este folosit sub formă uscată și măcinată ca un condiment pentru diverse feluri de mâncare preparate din carne și grătar.

    Rozmarinul adaugă un gust unic și deosebit bucatelor din cartofi și roșii. Este folosit în bucătăria spaniolă balcanică mexicană la condimentarea preparatelor din carne inclusiv la cea afumată de asemenea la sosuri și salate.

    Produsul poate conține urme de: gluten nuci semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență:  Maroc. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Curcuma se mai numeşte „turmeric”sau „şofran de India”. Turmericul face parte din aceeaşi familie cu ghimbirul şi este cultivată în special în India şi Australia.

    Unele studii arată că curcumonoida componentă a curcumei stimulează sistemului imunitar și ajută la distrugerea proteinei care împiedică transmiterea impulsurilor nervoase.

    Un alt ingredient important al turmericului este curcumina - o substanță responsabilă pentru culoarea galbenă.

    Beneficii:

    • Influențează pozitiv sistemul nervos și sistemul circulator;

    • Stimulează pofta de mâncare;

    • Ajută la digestie;

    • Are efect antiinflamator;

    • Are efect pozitiv asupra sistemului imunitar;

    Ingrediente: curcuma măcinată.

    Utilizare:

    • Dă o culoare deosebită pastelor orezului legumelor în oţet;

    • Oferă un plus de aromă sosurilor şi preparatelor din carne;

    • Potrivit și pentru supe cartofi salate pește lactate;

     Condimentul este des folosit și în bucătăria orientală;

     Se mai adaugă la cozonaci sau alte deserturi pentru un plus de culoare;

    Celebrul explorator Marco Polo a spus despre curcuma că este „şofran ieftin”. Turmericul şi şofranul au o culoare asemănătoare şi cu toate că gustul diferă  curcuma poate fi folosită pentru a înlocui şofranul.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: India. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Turmericul cunoscut și sub numele de curcuma sau șofran indian este un condiment din India obținut din rădăcina plantei Curcuma Longa.

    În compoziția sa intră numeroase vitamine (inclusiv C E și K) și minerale precum calciu fier magneziu și fosfor.

    Colorantul care dă culoarea intensă galben-portocalie a turmericului este curcumina - un compus aparținând grupului de polifenoli cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Oferă o bună protecție cardiovasculară putând reduce colesterolul rău și reducând coagularea sângelui.

    Aroma sa este una intensă aromată și ușor picantă fiind ingredient principal din curry.

    Mod de utilizare: 

    • Condimentul este potrivit la supe în special la supa de pui;

    • Ideal în sosuri la preparatele din carne pește paste salate cartofi lactate și orez.

    • Curcuma este des folosită și în bucătăria orientală;

    • Se mai adaugă la cozonaci sau alte deserturi pentru un plus de culoare și aromă;

    Ingrediente: Curcuma măcinată organică (Curcuma longa).

    A se păstra la loc uscat la temperatura camerei.

    Vegetarian: ✅

    Vegan: ✅

    CERTIFICAT BIO: ✅

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: India. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Herbes de Provence este un amestec de ierburi aromate denumit după regiunea din Franţa unde acest condiment este foarte popular.

    Amestecul provensal cuprinde plante aromate:

    • Cimbru de grădină;

    • Maghiran;

    • Cimbru de cultură;

    • Oregano;

    • Busuioc; 

    • Leuștean;

    • Pătrunjel;

    • Arpagic;

    • Mărar;

    • Mentă;

    Pe lângă aroma excepţională aceste plante aromate contribuie şi la buna funcţionare a sistemului digestiv.

    Utilizare:

    Amestecul provensal poate fi folosit la supe sosuri salate brânză de vaci şi ouă. Oferă o aromă deosebită preparatelor pe bază de pui sau peşte. Este excelent pentru marinate și grătar.

    De asemenea amestecul provensal se foloseşte pentru asezonarea cartofilor înainte de preparare.

    Merge foarte bine cu mâncărurile grase și la preparatele din carne.

    Oferă preparatelor culinare o aromă deosebită şi poate fi un veritabil înlocuitor al sării.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Boabele de ienibahar mai sunt numite „cuişoare englezeşti” sau „piper parfumat”. Provin din Caraibe zonă în care aceste condimente sunt foarte populare. Cristofor Columb a adus ienibaharul din Caraibe crezând că este piper.

    Are o aromă deosebită o combinaţie între scorţişoară cuişoare şi nucşoară şi este picant.

    Utilizare:

    • Oferă mâncării un gust intens;

    • Este prezent într-o mulţime de amestecuri de condimente;

    • Ideal pentru sosuri supe marinate și conserve;

    • Se adaugă la castraveţii muraţi și la compoturi;

    • Pentru asezonarea cărnii de vită şi a vânatului;

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Mexic. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Tandori Masala este un amestec picant de condimente de culoare roşie. Are o aromă puternică şi un gust intens.

    Mixul conține:

    • Porumb;

    • Coriandru;

    • Chimion;

    • Chimen;

    • Chili;

    • Nucșoară;

    • Piper cayenne;

    • Usturoi;

    • Ghimbir;

    • Muștar;

    • Ceapă;

    • Iarbă de lămâie;

    • Acid citric;

    • Boia - Colorant natural; 

    Utilizare:

    Tandori Masala este folosit pentru a condimenta preparatele din carne de pui și se adaugă și la sosuri. Acesta este un condiment specific bucătăriei indiene. Este excelent şi pentru a asezona legumele.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Amestecul de condimente pentru shaorma este cel mai popular mix din bucătăria arabă. Se adaugă în preparatele pe bază de carne porc sau de pasăre.

    Mixul include:

    • Chimen;

    • Coriandru;

    • Usturoi granulat;

    • Boia de ardei dulce;

    • Curcuma;

    • Cuişoare;

    • Boia de ardei iute;

    • Ghimbir;

    • Piper negru;

    • Scorţişoară;

    • Sare;

    Utilizare:

    Este folosit pentru a da un plus de savoare preparatelor culinare din bucătăria arabă. Are o aromă deosebită şi un gust inedit.

    Acest amestec se potriveşte de minune cu ardeii copţi ciupercile şi diverse tipuri de brânză.

    Dă un gust minunat mâncărurilor din carne de porc sau de pasăre.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Acest amestec îmbunătăţeşte gustul preparatelor la grătar și oferă o savoare deosebită.

    Mixul de ierburi și condimente este natural și nu conține aditivi artificiali.

    Conține:

    • Ardei gras;

    • Piper negru;

    • Măghiran;

    • Coriandru;

    • Ienupăr;

    • Ienibahar;

    • Foi de dafin;

    • Nucşoară;

    • Zahăr;

    • Sare;

    Utilizare:

    Se adaugă 3 linguriţe de amestec la 1/3 ceaşcă de ulei şi se amestecă. Se adaugă peste carne şi se lasă la marinat o oră înainte de preparare.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Condimentul pentru cartofi este un amestec original de ierburi mirodenii şi legume uscate menite să scoată în evidenţă gustul natural al cartofilor fierţi sau prăjiţi.

    Mixul conține:

    • Boia de ardei dulce;

    • Boia de ardei iute;

    • Măghiran;

    • Pătrunjel;

    • Piper negru;

    • Mărar;

    • Chimen;

    • Cimbru;

    • Usturoi;

    • Turmeric;

    • Ceapă prăjită;

    • Sare;

    Utilizare:

    Acest amestec îmbogăţeşte gustul cartofilor fierţi copţi sau prăjiţi. Plantele aromatice vor adăuga o aroma specială preparatelor și vor  schimba culoarea cartofilor   încât aceștia vor arăta foarte apetisant.

    Poate fi adăugat la diverse preparate pe bază de cartofi precum musacaua plăcintele supele etc.

    Este un condiment excelent pentru găluştele ruseşti.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Amestecul de condimente pentru spaghetti este realizat pe bază de plante aromate şi legume deshidratate.

    Mixul conține:

    • Sare;

    • Zahăr;

    • Oregano;

    • Boia iute;

    • Boia de ardei dulce-colorant natural;

    • Porumb;

    • Leuștean;

    • Cimbru;

    • Usturoi;

    Amestecul se adaugă în paste pentru a le sublinia gustul şi aroma. 

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    A se păstra la loc uscat și răcoros.

    Țara de proveniență:  Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Acest amestec de condimente pentru carnea de porc este un produs natural pe bază de plante aromatice fără aditivi artificiali.

    Mixul conține:

    •  Cimbru de cultură;

    • Cimbru de grădină;

    • Măghiran;

    • Sare;

    • Boia de ardei;

    • Pătrunjel;

    • Zahăr;

    Amestecul este folosit pentru a accentua gustul şi aroma cărnii şi slăninei de porc.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Acest mix de condimente şi ierburi aromate este ideal pentru a intensifica gustul preparatului turcesc kebab precum şi pentru a da un plus de savoare grecescului gyros.

    Mixul include:

    • Sare;

    • Porumb;

    • Zahăr;

    • Oregano;

    • Boia dulce;

    • Rozmarin;

    • Usturoi;

    Boia iute;

    • Ienibahar;

    • Cimbru;

    • Ceapă;

    • Coriandru;

    • Păstârnac;

    • Boia de ardei-colorant natural;

    • Muștar;

    Utilizare:

    Acest amestec este folosit pentru a intensifica gustul de kebab sau gyros pe bază de carne de vită miel oaie sau pasăre.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Amestecul de ierburi picante conține: chimen coriandru maghiran muștar boia de ardei cimbru frunze de dafin ienibahar.

    Poate fi un excelent înlocuitor pentru piperul negru tradiţional. Are o aromă mai subtilă decât piperul negru însă mirosulul său este puternic aşa că trebuie utilizat cu precauţie.

    Utilizare:

    • Se adaugă la preparate din carne pentru a intensifica gustul acestora;

    • Se potriveşte de minune la chifteluţe şi friptură de porc;

    • Excelent pentru a condimenta supele în special supa de mazăre şi supa de varză;

    • Se potriveşte foarte bine în preparatele pe bază de ouă ciuperci şi în salate; 

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Ardeiul dulce copt la foc de lemne este deosebit de gustos iar boiaua rezultată a devenit un condiment tot mai căutat pentru bucătari gurmanzi  sau amatorii de gătit. Boiaua de ardei dulce afumată oferă un complex de savoare și o aromă deosebită tuturor preparatelor.

    - Se poate adăuga în aproape orice fel de mâncare;

    - Se potriveşe de minune cu caşul şi cu produsele de panificaţie;

    - Excelent pentru asezonarea sosurilor sau a salatelor;

    Acest condiment se sociază foarte bine cu mâncarea tradițională spaniolă. Mai mult se potrivește în mâncărurile pe bază de varză fasole omletă în gulaș sau la puiul cu rotisor.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Spania. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Leuşteanul este cunoscut încă din Antichitate cand romanii şi grecii îl foloseau ca remediu pentru boli ale sistemului respirator digestiv şi urinar. Acesta se cultivă în întreaga lume pentru că are o aromă deosebită şi un gust interesant.

    Leuşteanul se aseamănă la gust şi miros cu ţelina. Este utilizat în amestecuri de condimente;

    Utilizare:

    • Se adaugă în supe şi ciorbe;

    • Se poate folosi și în salate sosuri și marinate;

    • Se foloseşte în aromatizarea unor băuturi;

    • Ideal la preparatele din carne și pește;

     

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Schinduful mai este numit „fân grecesc” sau „iarba lui Dumnezeu”. Era folosit în Antichitate în India Grecia şi China ca mâncare pentru animale şi pe post de remediu în medicină. Pe Pământ există în jur de 80 de specii de schinduf care cresc pe soluri fertile.

    Se consideră că  administrarea de schinduf  în formă de semințe sau pulbere contribuie la mărirea sânilor.

    Utilizare:

    • Schinduful este un ingredient important în bucătăria vegetariană deoarece dă legumelor o aromă minunată;

    • Pulberea de schinduf este utilizată pentru a condimenta legumele fierte brânzeturile sosurile și iaurturile;

    Se potriveşte de minune cu burgerii din soia şi preparatele din ouă;

    Se mai poate adăuga la spaghetti pizza și musaca.

    Face parte din amestecul de curry;

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: India. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență:

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Coriandrul este o plantă anuală. Acesta este folosit din cele mai vechi timpuri; însuşi Hipocrate folosea această plantă aromată.

    În prezent coriandrul este cultivat în toate colţurile lumii.

    În unele zone este numit „pătrunjel chinezesc” deoarece se aseamănă cu această plantă. Gustul însă diferă mult de cel al pătrunjelului.

    Coriandrul este folosit îndeosebi în bucătăria asiatică şi în preparatele indiene. Face parte din multe amestecuri de condimente inclusiv curry.

    Utilizare:

    • Coriandrul sub formă de fructe uscate este o componentă din amestecul de curry;

    • Boabele de coriandru se potrivesc atât în preparatele dulci cât şi în cele sărate;

    • Se foloseşte la preparatele din carne de miel porc mânzat vânat gâscă rață și curcan.

    • Se adaugă în mâncăruri de fasole sau mazăre;

    • Excelent la sosuri afumături marinate;

    • Se potriveşte și la preparatele pe bază de ouă pește și salate.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență:  Rusia.  Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Usturoiul face parte din aceeaşi familie cu crinul. Este recunoscut și folosit încă din antichitate pentru proprietățile sale benefice în medicină și pentru sănătate. Acesta era foarte valoros şi se folosea pe post de monedă de schimb.

    Usturoiul are efecte cardioprotective ajută la detoxifiere și îmbunătățește sănătatea oaselor. Mai mult are efect antimicrobian și antihelmintic.

     

    Utilizare:

    • Se foloseşte în toate bucătăriile lumii;

    • În bucătăria românească se foloseşte pentru a condimenta carnea cârnaţii mezelurile supele şi sosurile;

    • Potrivit și în preparatele pe bază de cartofi în maioneze și salate;

    • În funcţie de preferinţele personale folosiţi o cantitate mai mare sau mai mică de usturoi;

    • Usturoiul dă mâncării un gust puternic şi o aromă intensă;

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: China. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Nucşoara este o plantă care se aseamănă cu trestia şi care în al treilea an de dezvoltare face nişte fructe sub formă de păstăi. Nucşoara este de fapt sămânţa pe care o produce această păstaie. Aceasta are un gust intens dulceag şi picant în acelasi timp.

    Mod de utilizare:

    Nucşoara se foloseşte în principal ca şi condiment pentru prăjituri. Este ideală pentru turta dulce. De asemenea face parte din amestecurile de condimente pentru vinul fiert. Mai mult se poate folosi pentru preparatele din carne crustacee drob pește sau chiftele.

    Acest condiment dă o aromă deosebită tocanelor peştelui chiftelelor şi preparatelor din ouă sau brânză.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Indonezia. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Leurda creşte în pădurile din Europa unde nivelul de umiditate este ridicat. De obicei această plantă ajunge până la 50 cm înălţime. Leurda se poate găsi și în pădurile de la noi din ţară. Apare în luna mai şi are un miros puternic de usturoi.

    Leurda este folosită în medicina naturistă pentru a trata răceala şi pentru a fortifica sistemul imunitar. Acest usturoi „sălbatic” contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Este cunoscuta şi pentru proprietăţile sale de stimulare a digestiei.

    Ingrediente: leurdă uscată.

    Utilizare:

    Leurda are gust de usturoi și poate fi adăugată în diferite feluri de mâncare atât în stare proaspătă cât şi uscată.

    Se potriveşte foarte bine cu roşii. Se poate adăuga la supe sosuri   salate sandwich-uri omlete și alte mâncăruri pe bază de cartofi.

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Țara de proveniență: Polonia.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.

  • Usturoiul face parte din aceeaşi familie cu crinul. Este recunoscut și folosit încă din antichitate pentru proprietățile sale benefice în medicină și pentru sănătate. Acesta era foarte valoros şi se folosea pe post de monedă de schimb.

    Usturoiul are efecte cardioprotective ajută la detoxifiere și îmbunătățește sănătatea oaselor.

     

    Utilizare:

    • Se foloseşte în toate bucătăriile lumii;

    • În bucătăria românească se foloseşte pentru a condimenta carnea cârnaţii mezelurile supele şi sosurile;

    • Potrivit și în preparatele pe bază de cartofi în maioneze și salate;

    • În funcţie de preferinţele personale folosiţi o cantitate mai mare sau mai mică de usturoi;

    • Usturoiul dă mâncării un gust puternic şi o aromă intensă;

    Produsul poate conține urme de: gluten fructe oleaginoase semințe de susan și produse derivate.

    Tara de proveniență: India. Ambalat în UE.

    Țara de origine a produsului poate să difere în funcție de lot.

    Produsele pot să difere în funcție de culoare mărime sau gust datorită provenienței naturale.